Méz, méz, lépes méz. Pedagógusként úgy gondolom, hogy a sületlenségtűrő képességem jóval meghaladja a más szakmákban tapasztaltakat. Viszont az a homály, ami szegény mézzel kapcsolatban az utóbbi időben elharapódzott, már mindenképpen beavatkozást kíván.
Úgyhogy most szépen sorba vesszük a mézről elterjedt tévképzeteket.
A méz káros tud lenni, sőt károsabb, mint a cukor
Ez az abszolút kedvencem. Néhány hete éppen az ismerőseim cuki gyerekeinek fényképeit nézegettem, amikor a közösségi oldalon feltűnt az egyik köztiszteletnek örvendő napilap internetes kiadásának hirdetése. „A méz károsabb lehet, mint a cukor,” ez volt a címe és én rögtön éreztem, hogy ez akkora sületlenség lesz, amiről egy felelősségteljes tanárnak tudnia kell.
A boltokba kerülő mézet magas hőmérsékleten kezelik eleve. A nyers méz csodaszer, a bolti csak finom. Irány a piac, a termelő, aki talán igazat mond, és nyers mézet árul…
Kedves Attila Peter Kiss!
Ez egy remek meglátás és mindenképpen egyet kell értenem. Véleményem szerint azonban ez a kijelentésed nem tekinthető téveszmének, mivel kifejezetten igaz. Úgy gondolom, hogy egy későbbi írásomban mindenképpen helye lesz majd ennek a ténynek. Köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmem.
Csók
Tanárnő
A méz ragad.