Tanárnő

Last minute tanulási tippek az érettségire

Két diploma és egy cipős doboznyi képzés mellett én is kénytelen voltam megtanulni tanulni.

Tanulási tippek vizsgára

 

Tanulási tippek és a rossz hír

 

Az a rossz hírem minden vizsgára készülő kedves Tanuló számára, hogy sajnos semmilyen csodamódszer nem működik olyan hatékonyan, mint ha bejártok órára, odafigyeltek, és a hallottakat lejegyzetelitek. Ilyenkor otthon gyakorlatilag csak ismételni kell. Minden más csak pótmegoldás.

Persze az élet nem habos torta és bizony előfordul, hogy az embernek pótmegoldások után kell néznie. Hát legyen.

 

Fő jegyzet kiválasztása

 

Nyilván az a legjobb, ha van használható saját füzeted és könyved, de jobb híján sokat segíthet egy lelkesen bejáró tanulótársad jegyzete is.  Azt tudom javasolni, hogy mindig legalább két forrásból tanulj. Ha van saját jegyzeted, akkor olvasd hozzá a könyvet. Ha más füzetéből kell tanulnod, akkor pedig legalább két emberre hagyatkozz, hiszen bármikor előfordulhat, hogy nem értesz egy fontos részletet – vagy egyszerűen nem tudod elolvasni akár még a saját kézírásodat sem.

 

Jegyzetelés tippek

Egyesítsd a jegyzeteid erejét – azzal is tanulsz.

 

Szín kavalkád felejtős

 

Bár az Instagramon remekül mutatnak, intenzív tanuláskor mégsem túl praktikusak a cuki színekben pompázó sorkihúzó csodák. Az igazi szivárványos jegyzetekben külön árnyalattal szokás jelölni a kevésbé fontos de azért lényeges részeket, egy másik színnel a közepesen fontos gondolatokat, a legcukibb árnyalat pedig a leglényegesebb lényegnek jár. A nagy sorkihúzás vége pedig egy komoly neonszennyezés, ami elvonja a tanulástól a figyelmeteket.

 

Érettségi tanácsok

Legalább száz lájk. De vajon mennyire fog emlékezni belőle?

Kép forrása itt.

 

A jó tanács tehát így hangzik: használjatok ceruzát. Nem égeti ki a szemeteket és több pénz marad például kávéra…

 

Kávé, tea, energia

 

A vizsgára készülő diákokról kialakult általános kép szerint egyik kezükben kávé, a másikban cigi, a harmadikban energiaital. De ne vegyetek róluk példát kedves Tanítványaim. Még az első egyetememen rájöttem, hogy sok mindenre jó lehet a kávé és az egyéb gyorsító szerek, azonban egy nagyon fontos dolgot biztosan nem tudnak pótolni: ez pedig a motiváció. Ha van célotok és érdekel amit tanultok, akkor koffein nélkül is fent fogtok maradni hajnalig, hogy átrágjátok magatokat az anyagon. Ha pedig semmi kedvetek az egészhez, akkor a világ összes kávéja sem fog segíteni a tanulásban, sajnos. Konkrétan pedig azt tudom javasolni, hogy a koffeint a tanulás közti szünetekre és a vizsga előttre tartogassátok. Tanulás alatt fölösleges túladagolnotok magatokat, nem fog változni a teljesítményetek.

 

Koffein és tanulás

Itt már csak az alvás segíthet. Saját felvétel. 😉

 

Ropi, a legjobb dolog

 

Azok a kisgyermekek, akiket etetéssel vagy cumival próbáltak megnyugtatni, amikor sírtak, felnőtt korukban is hajlamosak lesznek evéssel levezetni az idegességüket.” Ebbe a mondatba a pszichológia szigorlatomra készülve szaladtam bele még száz évvel ezelőtt. Végignéztem magamon: az egyik kezemben ropi, a másikban kávé, az íróasztalon pedig üres teás poharak sorakoztak. Lehet benne valami, gondoltam.

Ez egy igaz történet és régóta tudjuk, hogy az evés-ivás, pontosabban a rágás segít feldolgozni a bennünk lévő feszültséget. Nem mindegy azonban, hogy mit rágunk – pontosabban inkább, valójában teljesen mindegy.

 

Jegyzetelés tippek

Írj emlékeztető jegyzetet. Hasznosabb lesz, mint a kávé.

 

Arról van szó ugyanis, hogy maga a rágás és az ivás mozdulata az, ami segít a feszült helyzetben és ilyenkor az ízeket nem is igazán érezzük. Éppen ezért fölösleges cukros üdítőitalokkal vagy kalóriadús édességekkel terhelnünk magunkat, hiszen az agyunk úgyis a tanulással van elfoglalva, nincs is kapacitása az ízek feldolgozására. Tegyük tehát félre a kemény cukorkát, helyette pedig tárazzunk be ropiból, almából és cukrozatlan teából. Meglátjátok, ugyanúgy működik, és a végén még ruhaméretet sem kell módosítani a vizsgaidőszak elmúltával.

 

Ismétlés mindennek az anyja

 

Egy olvasás nem tanulás, de még kettő sem nagyon. Az „egyszer-kétszer átolvasom, aztán majdcsak eszembe jut” hozzáállás eléggé kezdő módszerekre vall. Ha tényleg szeretnétek jó eredményeket elérni, akkor bizony kénytelenek lesztek felmondani az anyagot és elképzelni magatokat vizsgahelyzetben. Ilyenkor aztán rögtön kiderül, hogy tényleg megmaradt-e a fejetekben az a sok hasznos tudás.

 

tanulás tanulása

Olvasgatni sajnos nem elég. 🙁

Kép forrása itt.

 

A képzelgés egyébként remekül működik vizsgadrukk okozta lefagyás ellen is. Ha hajlamosak vagytok ilyesmire, akkor érdemes úgy felmondani a tananyagot, hogy közben magatok elé képzelitek a rettegett tanerőt. Nekem annak idején ez vált be, de várom az egyéb ötleteket is.

 

Ne kövesd el ezeket a hibákat a vizsgán!

 

Szeretettel várlak a Facebookon is.

 

nyíl

ELŐZŐ OLVASNIVALÓ

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!